torsdag 6. juni 2013

En alternativ forklaringsmodell

"Jeg mistenker at du strekker dusjetida så langt du bare kan". HM ser på meg med mistenksomme, men smilende, øyne, forsøker å mildne ordene han egentlig bruker for å anklage meg for tidstyveri. Jeg smiler tilbake. Trekker på skuldrene og svarer at jeg bruker bare den tiden jeg må. Irriterer meg litt over at ikke en gang dusjinga skal lenger kunne foregå uten stikk av dårlig samvittighet. 

Etter at omveltningen med enda en unge kom over oss, har vi blitt litt dårligere på å være rause, gi hverandre tid og rom til egne ønsker. Det skules selv om det kanskje ikke er ment skulende. Den andre bruker for lang tid. En telefonsamtale som varer over en time. En prat med naboen som aldri ebber ut. Et blogginnlegg som bare må skrives.

Når Arvingen river bort leker fra Sjefen, som blir rasende og går til motangrep, når Mini har vondt i magen og gråter, må bæres og bysses på, når isolasjonspakkene fortsatt ligger i kjelleren, når potetene holder på å koke over, når det ringer på døra, når hunden traver mot døra og absolutt ikke kan vente lenger, når de ringer fra jobb, når klokka på ovnen piper og piper og piper og piper..

Når alenetid virker som en utopi er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at det sitter litt lenger inne å være raus nå enn før. Når det aldri virker til å være anledning til å være -bare meg-, da er det ikke rart at gnisninger oppstår. Det er kanskje heller ikke så rart om det blir to, tre, fire ekstra minutter på badet når det endelig er tillat å stenge grinda og helt lovlig få være for seg selv.

Men er det nå egentlig derfor det tar så lang tid å vaske seg? Fordi du aner en mulighet til ro rundt ørene, litt sårt tiltreng alenetid, som for tiden er på kanten til ulovlig? Jeg har en alternativ forklaringsmodell til deg.

Du går på badet, kler av deg og hiver i skittentøyskurven. Plukker opp noen bukser og bodyer som ligger og slenger på gulvet, drar en t-skjorte ned fra taket av dusjkabinettet (hvordan i all verden havnet den der?) før du innser at kurven er så full at det burde nok ha vært vasket en maskin klær, så du går over til naborommet og utfører oppdraget. 

På vaskerommet har du i tillegg tørket vekk vannsøl fra hageslangen som er koblet på, før du vender tilbake mot dusjeplanen, leter fram håndklær og setter på vannet. Bøyer deg ned og fjerner en paddeflat Nemo, blide Elias og setter badeleken tilbake på dusjveggen. Løfter ut den sentimentale sjøboden, noen deler av Goliat og plastkoppen de nesten har fått audiens til å leke med (en av to voksne har sagt ja). Du vrir opp to Fantorangen-vaskekluter og ergrer deg over at du ikke visste om klutene før du satte på maskinen. Slenger dem opp i skittentøyskurven og skriver bak øret at de ligger der.

Du plukker opp Kjapp og forsøker å riste vann ut av Fiskehandleren, legger dem ved siden av Krabbe-Lars og resten av badearsenalet før du endelig kan stille deg i dusjen. Vasker deg og skyller, går ut og tørker. Erindrer en tid med deilig duftende såpe, peeling og nybarberte legger. Jaja, tenker du, penger spart og så videre. Er ikke akkurat noen fare for at noen skal se, eller for den saks skyld stryke over, de leggene for tiden. Du pakker håret i et håndkle før du kikker i speilet. Innser at flaten foran deg burde vært vasket for mange dager siden, så du sprayer litt og tørker raskt over. Fortsetter over kranen siden du likevel er i gang. Tar vare på q-tips og tomme doruller, fisker fram en rallybil fra tannkoppen.

Du kikker mot speilbildet og smiler over beskyldningene. Hører at det skrikes fra Den virkelige verden. Leter fram en av de vanvittig sexye amme-bh`ene før du snapper med deg ei snart helt ødelagt pekebok og går Tilbake.

Og om noen legger sammen to og to og får fem (dvs rynker brynene over at jeg innrømmer manglende raushet samme dag som jeg poster et innlegg om samlivsbrudd) så kan jeg forsikre om at det ikke står i avtaleboka med det første. Gresset er i grunn ganske grønt på denne siden. Så varmt som det er i nord for tiden skulle det helst bare mangle. 

4 kommentarer:

  1. Hehehe, har dog bære to unga, men kan godt kjenn mæ igjen i beskrivelsen fra da de va litt mindre. Idag tok æ mæ faktiske en dusj mens mannen va på jobb og begge ungan leka oppe i stua (korpå de lova at de sku vær snill med hverandre). Gikk faktisk bra (æ vaska ikke håret, men æ fikk barbert legga, armhula og div andre plassa) :p God start på dagen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha, ja, det var nok en veldig fin start på dagen :-)

      Slett